Alternatieve energiebronnen Monument (van het gas af)
Op dit moment zien wij als meest logische alternatieve energiebronnen:
- Aardwarmte
- Zonnepanelen (elektriciteit)
- Zonnecollectoren (warm water).
Aardwarmte:
Meerdere partijen kunnen inmiddels aardsondes plaatsen in kleinere of moeilijk te bereiken ruimten. Een warmtepomp die zijn warmte onttrekt aan de bodem is op dit moment de beste keuze:
- Hoog rendement of te wel laag elektrisch verbruik juist ook als het buiten koud is.
- Geen buitenunit, geen geluidsproductie.
- Zonder energieverbruik zomers comfortabel koelen en daarmee het rendement in de winter verbeteren.
Voor normale aardsondes die rond de 200m diep worden geplaatst is er tijdens het boren wel wat ruimte vereist, een redelijke voortuin ongeveer. Kleinere installaties die aardsondes tot 150m diep kunnen plaatsen hebben als nog 4m vrije werk hoogte nodig.
Bij het plaatsen van een nieuwe fundering kunnen de palen gebruikt worden als aardsonde.
Maar de energie opbrengst uit alleen funderingspalen is regelmatig niet royaal.
Zonnepanelen:
Zonnepanelen leveren uiteraard een deel van de elektriciteit die gebruikt wordt voor: koken, warm water of de warmtepomp.
Zonnecollectoren:
Zonnecollectoren levert gedurende een groot deel van het jaar een goede hoeveelheid warm tapwater in samenwerking met een boilervat. In sommige gevallen kunnen de zonnecollectoren de verwarming van de woning ondersteunen. Het rendement is erg hoog tov de zonnecel.
De zonnepanelen en zonnecollectoren zijn op een gemeentelijk- of rijksmonument vergunningsplichtig. Er zijn speciale eisen aan de omgevingsvergunning voor zonnecellen op een monument.
Lees onze uitgebreide pagina: Aanvragen omgevingsvergunning voor zonnepanelen of zonnecollectoren op een monument.
Hybride panelen:
Op een rijks- of gemeentelijk monument is de toegestane ruimte voor de panelen regelmatig beperkt. Daardoor is juist bij een monument het PVT-paneel extra interessant. Dit zonnepaneel (elektra) is onder de cellen voorzien van een zonnecollector(warm water). Waarmee de ruimte op het monument dubbel benut wordt. Door de waterkoeling onder de zonnecellen neemt het elektrische rendement van de zonnecellen ook nog eens toe.
Luchtwarmtepomp, hybride CV ketel:
De luchtwarmtepomp of de hybride cv-ketel hebben een buitenunit. De buitenunit is vergunningsplichtig, officieel altijd al maar zeker op een monument. Naar buren toe zijn er strenge geluidseisen. Ook de stilste buitenunits moeten in een geluiddempende kast staan wanneer deze dicht bij buren staat.
Voor een omgevingsvergunningsaanvraag voor een buitenunit van een warmtepomp op een monument kunt u contact met ons opnemen.
Een monument moet wel heel goed geïsoleerd zijn om deze met alleen een lucht-warmtepomp te kunnen verwarmen.
Heel goed isoleren en een monument ligt niet voor de hand mede door de restricties van de gemeente op bijvoorbeeld de gevelisolatie en de mogelijke kozijnen.
Isoleren monument Gemeente Amsterdam
De omgevingsvergunning voor het isoleren van een monument in Amsterdam wordt uitgebreid getoetst door Welstand en Bureau Monumenten en Archeologie (Monumentenzorg). Alleen door de omgevingsvergunning voor een gemeentelijk of rijksmonument vaak verzorgd te hebben in de gemeente Amsterdam ontstaat de kennis over de mogelijkheden. Onze kennis over de omgevingsvergunning voor een Monument in Amsterdam is tevens ontstaan door de vele inspecties met monumentenadviseurs en bouwhistorici van de gemeente Amsterdam. Dat zijn inspecties voorafgaande aan de aanvraag en tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.
De gemeente Amsterdam heeft een grote ambitie tot verduurzaming maar is (te) terughoudend bij het isoleren van een monument. Veel energiebesparende maatregelen zijn bij een monument toegestaan maar helaas bestaan er ook goede energiebesparende maatregelen waaraan (nog) niet wordt meegewerkt.