Title Image

Omgevingsvergunning, Kruimelbesluit en Oud-West.

Omgevingsvergunning, Kruimelbesluit en Oud-West.

In Oud-West zijn, i.v.m. een nieuw bestemmingsplan, een lange periode vele aanvragen voor omgevingsvergunningen aangehouden. Dit in afwachting van het nieuwe kruimelbesluit. Het kruimelbesluit geldt voor heel het stadsdeel Amsterdam West en legt vast aan welke vrijstellingen en bijzonderheden het stadsdeel zou kunnen meewerken.

Het kruimelbesluit betreft onder anderen:

  • Koekoek
  • Balkon
  • Dakterras
  • Aanbouw of uitbouw
  • Dakopbouw
  • Kelderbouw
  • Wolfkuil

Het stadsdeel neemt de aanvragen inmiddels weer in behandeling.  Veel is veranderd en veel zaken worden inmiddels minder groot vergund.

In het kruimelbesluit is er veel aandacht besteed aan het beperken van de aanbouw grootte. Zeker wanneer een ook kelder door de achtergevel wordt aangebouwd de tuin in. Het stadsdeel heeft onder andere verzonnen dat de aanbouw van de kelder en de aanbouw van de begane grond bij elkaar opgeteld niet meer dan 4m mag zijn. Bijvoorbeeld beide 2m of de kelder 3m en de begane grond 1m.

Het landelijke vergunningsvrij bouwen van aanbouwen van 4m kan niet worden tegengehouden. Dus als u alleen een aanbouw plaatst kan dat nog steeds vergunningsvrij 4m diep. Wanneer er ook een kelder onder wordt gerealiseerd is het geheel vergunningsplichtig. Het stadsdeel zal dan de 4m regel hanteren.